2015. január 31., szombat

Ami a belvárosi ingatlanlenyúlások történetéből kimaradt - videó 2012-ből

Az ország maradék ingatlanvagyonának lenyúlása és átjátszása, mióta lehetőség van rá egy pártfüggetlen biznisz, ám haszonélvezőinek java része, értelem szerűen az aktuális önkormányzat illetékesei. Mivel az elmúlt évtizedek alatt, gyakran cseréltek pártlobogót a különböző önkormányzati vezetések, ezért az ilyen típusú visszaélésekre nem annyira "érzékeny" az éppen aktuális ellenzék sem. A közvagyon nem az övék, a pénzt viszont zsebre tehetik és zsebre is teszik, mióta csak lehetőségük van rá. 



Nincs ebben semmi újdonság, ezt csinálják vidéken, a városokban és persze a fővárosban is. Akinek vannak jó kapcsolatai egy adott önkormányzat illetékeseivel, rokon, sógor, koma vagy haver, annak még mindig tud csurranni vagy cseppenni némi közvagyon, persze úgy, hogy az mindenkinek megérje.

Ezért nem teljesen értem Juhász Pétert, hogy miközben a Fidesz belvárosi ingatlanlenyúlásainak teregetéséhez kap óriási médianyilvánosságot, úgy miért nem a lényeggel foglakozik, vagyis azzal, hogy az ingatlanok átjátszása nem csupán abból állt és áll, hogy a klientúra és a pereputty kibérel egy önkormányzati ingatlant, majd pedig némi idő múlva megvásárolja, mondjuk 30 %-al olcsóbban, hanem arról, hogy ha valaki, valakinél leszurkol kemény milliókat (természetesen zsebbe), akkor az választhat egy (vagy több) önkormányzati ingatlant, amit később biztosan (!) megvásárolhat, ráadásul egy előre kikalkulált áron. Ez az összeg pedig rendre annyival alacsonyabb az ingatlanok valódi értékénél, hogy csak akkor lehetséges hivatalosnak (30%-al olcsóbbnak) beállítani, ha meghamisítják az értékbecsélésüket is.

Ezek után már csak ki kell szorozni az így átjátszott ingatlanok számát, a zsebbe csúsztatott milliókkal és olyan összeget kapunk, ami a legvadabb képzeletünket is felülmúlja. Rogán Antal szerint pedig minden törvényes, ráadásul az önkormányzatoknak ehhez joguk van!

Juhász Péternek - ha már akarva-akaratlan megkapja a médiát - inkább ezt kellene teregetnie, hiszen bizonyára jóval többet tud a folyamatokról, mint esetleg én. Úgy is mondhatnám, hogy ha már egyszer beszél, akkor mégis miért hallgat?

A 2012-ben készült videó, a következő linkre kattintva nézhető meg:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése